Стоматолог Дмитро Прощайло і директор логістичної компанії Олександр Гапоченко із Сум вирощують хробаків, за допомогою яких вони переробляють опале листя, пише Суспільне.

“Як тільки опадає листя, його починають масово спалювати, особливо у приватному секторі. І коли пів міста перебуває у диму від горіння виділяються шкідливі речовини. Вони потрапляють у повітря, а ми цим дихаємо. Тому ми з другом у міру своїх сил вирішили спробувати виправити ситуацію”, – розповів Дмитро Прощайло.

“У 2016 році ми купили приблизно 500-800 хробаків. Нині у нас поголів’я налічує десь 150-160 тисяч”, – каже Олександр Гапоченко.

За допомогою них за сезон можна переробити 2,5-3 тонн опалого листя. “З них виходить приблизно 1,5 тонн біогумусу, тобто натурального добрива. Хробаки збагачують його гуміновими кислотами. Це те, що позитивно впливає на вегетацію, наприклад рослин. Крім того, хробаки прибирають з опалого листя шкідливі речовини. Дерева ростуть вздовж доріг і забирають на себе вихлопні гази. Якщо ми це все прокомпостуємо і посипемо на грядку, то воно знову йде у землю. А хробаки беруть це все на себе, таким чином очищують майбутній грунт”, – пояснив Дмитро Прощайло.

За словами чоловіків, після того, як вони відпрацювали технологію утилізації на листі, вирішили спробувати переробити кавову гущу. “Для утилізації кавової гущини ми вивели свою породу хробаків. На початку 2017 року їх було приблизно 15. Зараз саме тих, які переробляють каву, приблизно 2-2,5 тисячі, – каже Гапоченко.

Чоловіки додають, що окрім них, у Сумах такою справою більше ніхто не займається.

“Ми неодноразово зверталися до місцевої влади, але, на жаль, поки потрібної підтримки не отримали. Тобто все це у нас працює на власному ентузіазмі”, – резюмував Дмитро Прощайло.

Перероблюють опале листя за допомогою хробаків | Еко люди

Стоматолог і директор логістичної компанії з міста Суми вирощують хробаків, за допомогою яких вони переробляють опале листя. Як саме – дивіться у новому випуску програми "Еко-люди" наших колег з Суспільне Суми

Опубликовано Суспільне Новини Вторник, 22 сентября 2020 г.