Три команди із Сумщини зіграють у фіналі Аматорської футзальної ліги України
У Шостці водій Mitsubishi врізався у Ford та втік з місця подіїФОТО
Як працює пошкоджена обстрілами лікарня у Великій Писарівці
Юні тростянчани відзначилися на чемпіонаті України таеквондо
У Середино-Буді усього 48 дітей, котрі підлягають під примусову евакуацію
У Шостці пройшов фестиваль студентської творчості «Переможна весна- 2024»
Як на Сумщині лікують опікові травми
На Сумщині поліцейські повідомили про підозру жінці, яка займалась сутенерством
Печія у вагітних: причини проявів та як позбавитись симптомів
Президент вручив ордени трьом сумським медикамФОТО
На території Гетьманського парку розвісили гніздівлі для птахів
У Сумах на частоті 99,4 МГц працюватиме “Авторадіо Україна”
Вибухотехніки поліції Сумщини знищили 5 ракет типу “Повітря – Земля”ФОТО
Подробиці ДТП на проспекті ПеремогиФОТО
Передавала координати, по яким ворог обстрілював Великописарівську громаду – затримано чергову російську агентку
Жителька Шостки потребує допомоги у боротьбі зі складним захворюванням суглобів
“Поїхали в нікуди”: історії людей, які евакуювалися з Великописарівської громади
У Ромнах попрощаються із захисником Владиславом Куліміним
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок та автомобіль
У Чернігові судять російського генерала, що керував воєнними злочинцями на Сумщині
Вночі у Сумах затримали п’яного як чіп водія без прав
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 35 вибухів
Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками

Сумчанин створив пересувний Музей про війну

Музей історії АТО та проект, аналогів якому немає в Україні: історії перемог колишніх атовців у мирному житті.

Після демобілізації хтось із атовців відкриває власну справу або отримує нову професію, а хтось, подумки залишаючись разом з побратимами у зоні бойових дій, починає вигадувати, як допомогти тим, хто повертається на «цивілку», і як пояснити молодому поколінню, що зараз відбувається в Україні. Саме ці задачі зараз успішно виконує ветеран АТО, голова громадської організації «Таланти Сумщини» Олег ЛИТВИНЕНКО.

До війни він працював інженером відділу автоматизованих систем управління  у КП СМР «Електроавтотранс». В 2006 р. створив Сумську міську громадську організацію «Таланти Сумщини», яка сприяла розвитку обдарованих жителів області, організовувала шахові турніри, а з 2010 р. проводить безстрокову акцію «ПОДІЛИСЯ ДОСВІДОМ» для тих, хто хоче чомусь навчитися.

3 березня 2014 р., як тільки стало зрозуміло, що в Криму розпочалася російська військова агресія, Олег Литвиненко відправився до військомату, де йшов запис, але можливості вирушити на захист Батьківщини довелося почекати. Перевіривши військовий квіток, там повідомили, що призивають лише осіб до 45 років. Довелося чекати кілька місяців, доки сформується група з потребою у таких спеціалістах як командир відділення з електропостачання та розквартирування військ. За час АТО Олег Литвиненко побував у найгарячіших точках, допомагав евакуювати хлопців, що потрапили у Дебальцівське кільце, біля Дебальцевого у групі з майором Дмитром Воловим  йому вдалося взяти у полон двох сепаратистів, яких згодом обміняли на українських військових. Після ротації опинився у с. Водяне біля Донецького аеропорту. Там же у с. Водяне в районі Донецького аеропорту Олег Литвиненко, під час чергування отримав чотири поранення.

«Коли вночі почався обстріл, я підняв хлопців, що відпочивали в будинку, і в один момент мені здалося, що снаряд впав просто біля порогу будівлі, звідки ще не встигли всі вибігти, — згадує Олег. –  Кинувся туди. І тієї ж хвилини — ще один приліт.

Відкинуло мене аж до сусіднього будинку. В результаті отримав вибухову травму ока, розрив латерального м’яза правої руки, уламкові поранення ноги та контузію другого ступеня. Машиною мене доправили до м. Курахове Мар’їнського району Донецької області. Це містечко ділилося навпіл: одна половина – наша, інша – під ворогом. У шпиталь привозили і їхніх, і наших. Медсестра запитала моє дані і, почувши про місто Суми тихенько сказала: «Не буду це писати, бо невідомо хто завтра сюди зайде, і буде читати журнал». Згодом мене перевели до Харківського шпиталю, потім до Сумського, а далі я «подорожував» лікарняними закладами Полтави та Києва. До кінця вересня лікувався і тоді ж, як кажуть моряки, мене списали на берег».

Все це відбулося з Олегом «до». «Після» життя його змінилося, але менш ініціативнив ніж до війни Олег Литвиненко не став.

«Повернувшись до Сум, отримав групу інвалідності, і став думати, чим я можу бути корисним у мирному житті. Двічі на рік маю лікуватися на стаціонарі у шпиталі. І от саме там збагнув, що потрібно налагодити консультування бійців, що повертаються з АТО, бо часто вони не знають, на що саме мають право. У березні 2016 р. спільно з адміністрацією Сумського обласного клінічного госпіталю ветеранів війни, створили безстроковий гурток під брендом «Запрошуємо на чай’ок» для роботи з реабілітації бійців АТО і воїнів-афганців. Хлопці приходять до кабінету психолога Галини ДМИТРЕНКО, сідають навколо столу і починають розмову кого і що турбує, – наприклад, хтось ще землю не отримав чи якусь пільгу, а за столом є люди, які цей шлях вже пройшли. Відбувається обмін досвідом. До нас може зайти будь-який учасник АТО, навіть, щоб просто випити кави та поговорити», — згадує ветеран.

Доторкнутись до війни

Згодом ідею обмінюватися досвідом Олег Литвиненко вирішив поширювати на ще більше коло слухачів. Саме він створив унікальний пересувний інтерактивний музей АТО, де не просто розповідають, де з головою занурюють всіх відвідувачів у військове життя.

«Через деякий час у мене народилася ідея щодо створення інтерактивного музею історії АТО, щоб кожен міг доторкнутись до подій, що у реальному часі відбуваються на Сході.

Довгий час у незалежній Україні патріотичному вихованню приділяли мінімальну увагу. Тож настав час це виправити. 15 серпня 2017 р. СМГО «Таланти Сумщини» на загальних зборах підписали протокол щодо створення музею історії АТО. Отримали дозволи з міської ради, Департаменту освіти і науки ОДА. Наразі наш пересувний музей вже три роки  відвідує різні навчальні заклади, в кожному з яких гостюємо біля двох тижнів. До цього часу ми провели 629 уроків «Шлях до патріотизму». Кожний клас за розкладом на профільному занятті відвідує експозицію музею, де зібрано більше ста артефактів з багатьох військових частин та підрозділів. По програмі уроку діти дивляться відеофільм «Від козаків до кіборгів», створений за моїм сценарієм на основі матеріалів, отриманих з чотирьох військових бригад. Фільм перевірений і схвалений до показу колегією психологів. Але дітям до 7-го класу ми його не демонструємо, бо у таких маленьких він викликає занадто багато емоцій», — говорить наш герой.

Після цього він розповідаю дітям про експонати та безпеку поводження, що все це не просто кіно про «войнушку», ці події не з підручника історії – це відбувається поруч з нами і прямо зараз. У музеї, всі охочі можуть потримати у руках чи вдягти речі та сфотографуватися з експонатами, що їх зацікавили. Людина, що була на війні розповідає їм про різні види зброї і умови життя бійців у 2014-2015 рр.

А діти, у свою чергу, своєю реакцією та безпосередністю, дають зрозуміти, що музей створений недарма. «Пам’ятаю, після одного з уроків до мене підійшов малюк – першачок. І несміливо розтиснув долоню – на ній лежали дві маленькі цукерки. Він тихенько промовив: «Дякую». Розвернувся і пішов, а я ще довго не міг говорити з комом у горлі. Він все зрозумів. І цю маленьку, але безцінну подяку, я буду пам’ятати завжди. А одного разу під час показу фільму, дівчинка раптом підхопилася і вибігла до коридору. Я вийшов, щоб дізнатися у чому справа, а вона плаче. Насилу заспокоїв, і почув, що на екрані вона побачила батька, який загинув на Сході, потім перед учнями її класу я подарував дівчинці диск з фільмом, щоб у неї залишилась згадка про батька. І в черговий раз упевнився, що робимо добру справу», — згадує Олег.

До речі, патріотичне виховання потрібне не лише дітям, а й дорослим. В організації нашого героя є підрозділ «Омофор», який плете маскувальні матеріали для фронту вже шостий рік. На міські свята його волонтери ставили стенд із основою сітки на вулиці, і всіх бажаючих навчали цьому ремеслу. На день незалежності України перехожі за день сплели цілу сітку, і так, кожний по смужечці потроху долучався до майбутньої перемоги.

Нова візитівка Сум

У команди «Таланти Сумщини» та Олега Литвиненка є ще одна амбітна ідея – вони хочуть створити музейний комплекс «Діорама історії АТО». Вже знайшли приміщення (бібліотека біля ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО» по вул. Прокоф’єва), розробили ескізний проект та вирахували кошторис. Зовні приміщення має нагадувати справжній блокпост, а коли потрапляєш усередину, перед тобою розгортаються події війни у хронологічному порядку, починаючи з Майдану. Аналогів такій діорамі в Україні поки що немає. Є схожий проект в Одесі. Втім у нашого будуть особливості, які поки що тримають у секреті.

«Проектну документацію діорами ми навесні презентували міському голові і керівникам області. Але виборчі часи і політичні перипетії не дозволили швидко все зробити. Це поки що болюче питання, але впевнений, що все буде добре і діорама обов’язково стане однією з візитівок нашого міста», — вірить ветеран.

rama.com.ua

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення