В Охтирці замінять пошкоджені під’їзні вікна та балкони в будинку на Лісному
У Свесі рятувальники приборкали пожежу лазні
Наступ на Суми: про що насправді говорив заступник голови ГУР Вадим Скібіцький в інтерв’ю The Economist
Сумські дзюдоїсти вибороли медалі на Кубку України
Юних сумських музикантів відзначили на троьох конкурсах
Наслідки обстрілів Сумщини з боку Росії за минулу добуФОТО
Володимир Артюх про безпекову ситуацію на Сумщині
У Сумах та області спостерігали полярне сяйвоФОТО
На двох маршрутах комунального транспорту в Сумах відзавтра діятимуть зміни
Шосткинські пауерліфтери – переможці та призери чемпіонату України
У Сумах обговорили Стратегію реформи загальної середньої освіти в громаді
У Середино-Буді внаслідок обстрілу пошкоджено 5 приватних осель і лікарню
У Сумах водійка Ford Escape виїхала на тротуар і наїхала на жінкуФОТО
На Сумщині за ніч і ранок зафіксовано 43 вибухи
Вчора
Сумські лікарі здійснили кролевчанину першу в області трансплантацію нирки від родинного донораФОТО
Сумський завод «Насосенергомаш» передадуть у державне управління
Протягом дня на Сумщині зафіксовано 215 вибухів
10-річна авторка із Сум подарувала свою книгу дітям з реабілітаційного центру
У Сумах чоловік на Volkswagen вкрав візок у «Сільпо»
На Хіммістечку збили жінкуФОТО
Чверть громад Сумщини не виконали бюджет
Охтирчани вибороли призові місця на міжнародному конкурсі мистецтв
У Сумах навели чистоту в рамках акції «Чисто – це теж перемога»
Суд визнав протиправною бездіяльність Департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА щодо збереження пам’ятки археології
ССО знищили ПЗУ комплексу «Бук» на Сумському напрямкуВІДЕО
На щиті повертається захисник зі Свеси Валерій Медведь
На фронті загинув військовий медик із Глухова Ігор Редун
У Конотопі вандали пошкодили світильники біля парку СвободиФОТО
У Кролевці невідомі закидали сміттям скверик ШевченкаФОТО
Сумщина отримала 1,15 млрд грн офіційних трансфертів

“Ми усі перемішалися на сцені”: театри із Сум та Луганська з виставами в Кракові

Із 17 по 24 квітня в Кракові триває Міжнародний фестиваль українського театру “Схід-Захід”. Девіз ювілейного фестивалю — “Мистецтво під кулями”.

Журналістки UAinKrakow.pl поспілкувалися з представниками Луганського та Сумського театрів про те, як вони ділять спільну сцену, як змінився український глядач і про вистави, що будуть грати в рамках фестивалю.

Про те, як ділять сцену та увагу глядача

Національний академічний театр драми та музичної комедії ім. Михайла Щепкіна із Сум з лютого 2022 року призупинив роботу через часткову окупацію області російськими військами. Проте вже в серпні, напередодні Дня Незалежності, колектив повернувся до роботи — в іншому складі, з іншим директором та в нових умовах, а приміщенням почав ділитися з Луганським театром.

Театр став першою культурною установою в місті, яка запрацювала під час повномасштабної війни. У підвальному приміщенні відкрили експериментальну сцену, яке вміщує до 60 глядачів. “Це єдина сцена, де вистави не припиняються під час повітряної тривоги, бо глядачі вже перебувають в укритті”, — розповідає директор Сумського театру Сергій Дорофеєв.

У кінці серпня театр почав грати вистави на малій і великій сценах, але кількість глядачів все ж обмежена — не більше 350 — бо саме таку кількість вміщує укриття. Зараз у приміщенні діють чотири майданчики: мала, велика, експериментальна сцена і концертний зал.

Сергій каже, що театри працюють автономно, тобто це дві юридичні установи, які окремо фінансуються, а Луганський театр винаймає приміщення на договірних умовах у Сумського. Все інше — це творча співпраця. Частина акторів працює паралельно в обох театрах чи періодично бере участь у постановках: “Із цим проблем немає, бо ми всі вже перемішалися”.

У Сумського й Луганського театрів є кілька великих спільних проєктів. Один з них — театралізований історико-патріотичний перформанс “Воля. Свобода. Перемога”, у якому колективи розповідають історію України від часів Київської Русі й до сьогодення. Також театри разом грають вистави “Коли дівчата грають Джаз…” і “Ромео і Джульєтта”.

“Ми усі перемішалися на сцені”: театри із Сум та Луганська з виставами в Кракові N UAinKrakow.pl
Фото з вистави “Ромео і Джульєтта”, спільного проєкту Сумського і Луганського театрів

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр вже вдруге є переселенцем. У 2014 році трупа переїхала з Луганська до Сєвєродонецька, а у період повномасштабного вторгнення — до Сум. 

“Ми добре співпрацюємо, немає ніяких суперечок між колективами. Але сцену доводиться ділити, і це важко робити в одній будівлі — місця не вистачає. Ось ми робили виставу “Коли дівчата грають Джаз…” і на три прем’єрні дні зайняли велику сцену. Потім для спільного проєкту бракувало часу, щоб змонтувати сцену, зробити світло й звук. Це була дуже напружена робота, навіть на вихідних. Актори молодці, що витримують це”, — розповідає директор та художній керівник Луганського театру Олександр Гришков.

Сергій Дорофеєв ділиться, що за час повномасштабної війни глядачі змінилися: вони стали більш толерантними і терплячими, почали з розумінням ставитися до технічних проблем.

Директор Луганського театру говорить: “Ми робимо все для того, щоб сумський глядач про нас дізнався і ходив на вистави. Також не забуваємо про своїх глядачів з Луганська, що, на жаль, розкинуті по всій країні”.

“Ми були в Черкасах на гастролях з виставою, що привозили минулого року до Кракова (“Хто я” — прим. авт). Я не очікував, що прийде так багато луганчан. Ти їх впізнаєш і почуваєш себе як вдома. Ми не втрачаємо зв’язки з луганськими глядачами і будемо раді частіше їх бачити в Сумах”, — додає він.

Про вистави під час повітряних тривог

Олександр розповідає: якщо під час вистави починається повітряна тривога, то в театрі одразу роблять паузу, а люди йдуть у бомбосховище. Після закінчення тривоги виступ продовжують.

“Таких моментів, що була ввечері під час вистави довга тривога, у нас не було”, — говорить директор Луганського театру.

Директор Сумського театру додає: “Одного разу нам довелося чотири рази зупиняти дитячу виставу через повітряні тривоги. У результаті замість 50 хвилин вистава тривала аж три години, і жоден глядач не пішов раніше — всі дочекалися закінчення”. 

Що показуватимуть у Кракові

Луганський театр вже втретє на фестивалі “Схід-Захід”. Цьогоріч приїхав з новою виставою “Іх там нєт”, що вийшла в січні 2023 року за мотивами п’єси Алекс Вуд “Четверта стіна”. Режисер — Заслужений артист України Максим Булгаков, який наразі є військовослужбовцем та не зміг виїхати до Кракова.

“Іх там нєт” — вистава повністю адаптована під сьогодення. Там є і росіяни, і образи Путіна, Жиріновського, Міхалкова, Лєніна. Як мені здається, Алекс Вуд писала про людей в системі. Головний герой Жан хоче вирватися з цієї системи. Це те, що відбувається зараз із росією, і що вона робить з Україною. Тому я хочу попросити вас прийти на виставу: це треба побачити, обговорити і поділитися своїми враженнями”, — заохочує Олександр.

“Ми усі перемішалися на сцені”: театри із Сум та Луганська з виставами в Кракові N UAinKrakow.pl
Фото з вистави “Іх там нєт” Луганського театру

Директор впевнений: не можна втрачати надію на перемогу. За його словами, Луганський театр як птах фенікс — відроджується вже вдруге. У театрі зі сцени колектив завжди дякує ЗСУ, завдяки яким він може працювати.

“Кожному українцю, який зараз у Польщі, хочу побажати, щоб вони також вірили, донатили і спільними зусиллями ми цієї проклятої навали обов’язково позбавимося”, — впевнений Олександр.

Сумський академічний театр на цьогорічному випуску фестивалю “Схід-Захід” буде представляти виставу “Мама. 10 км” у постановці режисера Дмитра Некрасова. Вона складається з двох окремих драматичних творів, поєднаних темою війни. Премʼєра відбулася в лютому цього року.

Перша дія — пʼєса Ірини Феофінової про хлопчика з Маріуполя, який втратив дім, батьків, улюбленого пса. Це моновистава, у якій хлопчик йде зі зруйнованого міста і розповідає глядачам свою історію. Кожен кілометр — це окрема ситуація, яка відбулася з ним за час повномасштабного вторгнення.

Сергій зазначає: “Це реальна історія, яку мають знати і люди закордоном, і ті українці, які втомилися від війни”. 

Друга дія — це пʼєса Лєни Кудаєвої, яка називається “Один день”, а у версії сумського театру має назву “Мама”. Це також реальна історія. Вона про жінку-переселенку похилого віку, яка була змушена покинути Донецьк у 2014 році й усі дев’ять років жила  у вигнанні.

Сергій Дорофеєв додає: “На жаль, люди до 2022 року намагалися не помічати переселенців. Ми робили вигляд, ніби в нас усе нормально в країні, а якщо десь почалася болячка, то нехай собі болить. Ми не розуміли людей з Донецька і Луганська, поки не опинилися на їхньому місці… Тепер пів країни відчуває те саме. Тому дуже важливо проговорювати досвід внутрішньо переміщених осіб через мистецтво”.

uainkrakow.pl

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення